地產博客
瀏覽人次:18032    回應:3
敢說亮話

茶餐廳亂話(1054)美國副國務卿去中國做什麼

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2021年7月24日

  今午去到茶餐廳,有客人話有第一手資料,知道美國副國務卿去中國所為何事,並不是叫中國買國債,老闆話,唔使第一手資料,亦可以知道美副國務卿點解要去中國,買美國國債是其中一個理由,就算唔買都唔好賣,但不是主要理由,最大可能性是美國重開成都領事館,而中國重開候斯頓領事館,這個差不多是不可能失敗的任務,在雙方同意重開領事館之後,就萬事好商量,本來應該是布林肯去,但布面皮薄,在檀香山失威之後唔敢再同中國外交官見面,由副國務卿頂上亦是正常,在全世界來看,中美合則對世界有利,分則禍延全世界。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

回應者名稱
密碼
1. KH 2021-07-24 19:56:32
美國通脹勁升, 來華話取消關稅討着數挽面子
2. phILIP HK 2021-07-26 13:51:47
唔知有冇自帶漢堡包
3. 失威之後 2021-07-28 17:01:53
wow, 王毅見完副國務卿就響同一個地方見塔利班, 啫係副國務卿等於塔利班。