地產博客
瀏覽人次:2835    回應:1
敢說亮話

茶餐廳手記(#555)自己教仔好過被別人教

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2024年7月19日

  今早去到茶餐廳,有一對夫婦為了教仔在爭吵,老婆話老公太嚴,搞到個仔唔開心,老公話教仔始終是父母責任,自己唔教就會被人教,仲俾人話冇家教。

  有客人話食環署食物安全中心太過嚴謹,搞到已經食咗超過百年的廖孖記腐乳執笠,點解唔得過且過,皆大歡喜,老闆話,廖孖記腐乳受過旅發局點名稱讚,或者因為這個原因,所以食安檢查比較嚴𧫴,而事實上廖孖記腐乳遠銷海外,如果香港食安發覺有問題都唔出聲,反而被其他國家發現有問題而禁止入口,屆時更大件事,一定會影響香港聲譽,自己犯了法反而話執法太嚴,只有香港才會發生。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

回應者名稱
密碼
1. Z 2024-07-19 09:43:40
如果各種品牌的腐乳類檢測,標準是一視同人,則執笠只是不夠競爭力,避退貨,或純是個人選擇。