地產博客
瀏覽人次:2188    回應:1
敢說亮話
茶餐廳亂話(781)紫荊令人心碎
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2020年10月1日

  今早去到茶餐廳,見到一位熟客非常悶悶不樂,老闆話唔好惹佢,心情唔靚,理由是昨日政府公報紫荊勳章名單,佢竟然冇份,因為他自己認為替社區做了很多工作,一定十拿九穩,所以很傷心,老闆反問我點解冇份,我從來冇做地區工作,又冇公職,點解會有份,而且給我也不會要,因為做評論員,紫荊勳章反而是一個枷鎖,現在如果有人話我幫政府,我就會話,如果我有幫,政府就會送一個紫荊勳章給我,毋須多用解釋,反之亦不用解釋,因為點講都冇用。

  今次我覺得一些人一定要送紫荊勳章給他們,就是一班醫護人員,尤其是袁國勇,何栢良,張祝君等三人,香港抗疫在世界前列,他們三人功不可沒,不過,我相信下一次頒授紫荊勳章,他們三人最少有一個有份,老闆亦同意。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

回應者名稱
密碼
1. 元朗灣區人 2020-10-01 13:34:14
歌颂英雄,目的是凝聚人心。民族向心力,自强不息。

全球華人,

國慶快樂,中秋快樂!

犯我中華者,雖遠必誅!