地產博客
瀏覽人次:2048    回應:11
文亮言
搵五眼盟友笨的BNO移民計劃
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2020年7月6日

  五眼聯盟即是好似金庸筆下五嶽劍派,同氣連枝只不過是口號。五眼聯盟當中,A眼當然是美國,B眼英國,E眼紐西蘭。至於C眼,我唔知道是加拿大抑或澳洲。今次五眼聯盟對付中國,首先中伏的是澳洲,以為跟大佬美國在疫情上譴責中國,誰不知美國無下文,無端端落入越位陷阱,現在與中國交惡,都唔知點收科。

  英國與澳洲不同,不但沒有落入越位陷阱,而且仲趁香港實施港區國安法推出BNO移民計劃,讓290萬香港人可以直行直過去英國。無論是讀書或者工作都可以,住滿五年多住一年可以申請入籍,令BNO護照持有人對英國非常感恩。其實,如果英國願意,隨時都可以畀BNO護照持有人入籍,甚至可以畀任何一個香港申請人入籍。即使他們沒有BNO護照,香港政府並不會阻止任何一個香港人移民離開,英國在港區國安法推出時才讓BNO護照持有人入境入籍。這只不過是掩眼法,令到全世界認為英國人有情有義。不過,英國這樣做,可能得罪大佬美國。

  美國話中國推出港區國安法是破壞了中英聯合聲明,但並没有講港區國安法是否合理甚至是惡法。因為美國都有國安法,譴責香港即是譴責自己,而美國更加没有好似英國讓香港人可以得到綠咭,只是給予香港人二等難民身份。我唔識分一等二等甚至三等難民,只知道身份是難民,好好地一個香港人唔做,走去美國做難民,很難明白。不過在其他人來看,英國是有情有義;美國只是一個慈善家,開心的時候施捨香港人,難民身份等同冷飯菜汁,要唔要就隨便你。做慣大佬的美國今次暗地裡被二佬的英國跣了一鑊,而且仲啞子食黃蓮,有苦自己知。

  由於BNO護照持有人在英國住上五年就可以申請多住一年,然後申請入籍,對於讀書的學生就最化算。如果去其他國家,包括五眼中的美加澳紐,不如在英國讀書,讀完五年之後多住一年就可以申請入籍,無形中奪取了香港的學生資源,包括學術上以及財務上。英國學校可以先揀香港最優質以及財務上最好的學生,然後到美國、加拿大、澳洲、紐西蘭。不用太久,美加澳紐就會發覺英國佬的確老謀深算,不但攞到香港最優質學生,而且還贏得口碑,所謂五眼聯盟,比昔日五嶽劍派還有不如。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

回應者名稱
密碼
1. C眼移民計劃 2020-07-06 12:23:36
希望中央出手封殺班移咗民的黃C眼,取消佢香港身分證,等這班C眼永世都不要再回流香港。


2. 自醉 2020-07-06 12:34:03
天天講移民,篇篇都講移民,人哋會以為博士好擔心啊! 平常心面對反而冇咁覺眼。

其實以前都唔覺得香港咁國際化,現在立了法更顯得香港無比國際化嘅地位。  雖然好多國家都有國安法,但連外星人在太空都有機會犯香港國安法,真係唔到你唔服,唔怪之得個個國家人人自危, 有得震冇得瞓 ,個個唔敢嚟香港。 試問邊個夠我威?大力支持!

話時話,日本尖閣諸島居民嚟香港旅遊填入境申報應該寫中國定日本? 寫自己住日本唔知會唔會犯法呢?


3. 元朗灣區人 2020-07-06 13:59:54
樓上,

孟姜女係香港都犯咗美國法!仲要冇去美國都被拉。

外星人去火星都被isa捉。
4. Hongkonger 2020-07-06 14:00:47
不會,因為根本入唔到境。
5. ki 2020-07-06 14:31:47
回流友人,多數先牙斬斬,不久後便鶉春。
移民外國,人生先輸一半。

6. 向泛民说不 2020-07-06 14:41:05
自醉,其实你主人老美一样可以要求拘捕孟女士啊,傻狗。

今次根本就是饭民黑衣畜贪胜不知输,完全没有战略思想。03年,其实接受23条吾就好啦,当时的法律是要你真系做,先可以告得入,现在国安法,就严厉很多,还有占中时期,阿爷比对方案,其实对饭民也是好的啊,虽然饭民没有提名权,但是饭民是造皇者,点解吾接受啊。点解饭民狗甘无耻要做老美走狗,要玩港毒。饭民狗去得太尽,

今次国安法根本是饭民狗成功争取。

讲真本人和3楼和4楼,应该系prefer 03年代23条和14年的普选方案。
7. 自醉 2020-07-06 14:47:36
4 樓

你連個名都鬼聲鬼氣,搵鬼信你咩! 哈哈哈!
8. 向泛民说不 2020-07-06 17:05:00
本人越来越佩服老毛,共产党就是建立在老毛的战略思想上,所以越来越强大。

虽然好多人抹黑老美的文革土改,但是本人的结论就是虽然文革土改比较激进,但是它最多是罪在当代,功在千秋。老毛完美的完成了土地改革,同时也解放了妇女的社会地位。可以肯定的是中国的妇女地位在全世界,应该是很靠前的。所以可以见到这高科技领域,甚至最近的疫苗研究,都有妇女的参与。

其实香港黑衣狗日日叫新界农地,要解决新界农地,实际上就是土改运动。但是香港有没有领导有魄力去解决呢?同时就是有领导想去做,也需要饭民和建制派联合,铁通般的团结,先有可能推行。
9. 鳥5 2020-07-06 21:52:43
一年前!我都話咗基本法根本冇三權鼎立呢件事!方唐鏡千啲街坊就得!不過呢個大話概念都幾深!在下都用咗唔少時間去理解!
10. 鳥5 2020-07-06 22:04:59
港區國安法:李國能稱港三權分立  徐澤斥搞司法獨大

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200706/bkn-20200706153923205-0706_00822_001.html

更多勁爆猛料,請下載《東網》APP:
http://bit.ly/2w9ebqD
11. 鳥5 2020-07-06 22:14:19
至於bno在下都係覺得一件好事!因為真係有啲後生仔已經不歸路!著草去外國起碼唔使做黑市居民!肯奮鬥!二等公民都尚有機會做良民!某啲專業!都唔使浪費父母一番心血!唔使成細個住黑暗嘅日子!希望佢哋生性!