地產博客
瀏覽人次:14489    回應:5
敢說亮話

茶餐廳亂話(977)美國商會也會落錯車

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2021年5月5日

  今早去到茶餐廳,有客人話落錯車的人無分貴賤,連美國商會都落錯車,所以,一般落錯車的人唔好自怨自艾,最緊要識得上返車,好似美國商會以低於市價賣走了金鐘甲廈,現在以市價買回中環乙級商廈,除了價錢較高之外,商廈質素與美國商會並不吻合,落錯車的代價都幾大。

  客人可能唔明白,當日美領事賣屋,美國商會賣商廈,多少都帶有政治意味,代表美國準備撤離香港,他們起帶頭作用,應該有大量香港人跟隨,樓價會大跌,就算以後再買返,只會用更少錢買到更優質單位,但幾個月過去,香港樓市的跌幅不大,而且開始調頭回升,美國商會是生意人,轉數比較快,所以急急忙忙買返中環乙級商廈,美領事應該唔會買樓,或者會向政府申請免費用地,就算是免費,對於香港來說,也是好消息。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

回應者名稱
密碼
1. 引刀一快 2021-05-05 16:34:38
落錯車,可以考慮轉車,上大灣區,未來走得更遠。
2. 十一哥 2021-05-05 20:17:34
刀刀 落早咗車…最多蝕一程車費上過車、屋企明明喺香港好地地、轉車上大灣…陪刀刀打更等升天咩、講得好精警...未來真係會越走越遠㗎…

3. 引刀一快 2021-05-05 22:11:13
十一仔,咪咁酸。

早幾年落車,識得順手搣少少出嚟買間大灣區嗰啲人,間大灣區分分鐘換返間港樓,手頭剩低大半果筆,只要唔係信十一仔啲山埃,慢慢搣又得,豪豪佢又得,再買又得。
4. 十一哥 2021-05-05 22:39:46
刀刀 大灣樓真係咁着數…仲洗乜你咁落咀頭吖、睇下香港樓使唔使學你咁...山長水遠去揾水魚啦!

5. 引刀一快 2021-05-06 01:50:58
十一仔,人地大灣區呢幾年賺一倍幾你就話係水魚,你自己執到溢價貨就自吹自擂自賣自誇,按你標準,即係想話大陸乜都衰喇?