地產博客
瀏覽人次:11091    回應:1
敢說亮話

茶餐廳手記(#488)邊個都唔幫

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2024年5月13日

  今早去到茶餐廳,有客人同兩個朋友到來,似乎客人的兩個朋友有爭議,叫客人支持,客人非常權威話邊個都唔幫,結果兩個朋友對客人都不滿意,不過礙於客人的權威,沒有即時發作。

  明日新加坡新總理就職,有記者問黃循財,如果中美有爭拗,新加坡會企在那一邊,黃總理話,新加坡既不親美,亦不親中,以利益為先,這是一個做唔到答案,做唔到原因是新加坡唔夠實力。

  假設中國武總台灣,美國要求新加坡制裁中國,凍結中國人在新加坡的資產,新加坡會不會做,其實,新加坡人都知道,新加坡一定會按美國要求制裁中國,原因美國有駐軍在新加坡,所以,既不親美,又不親中,只是一個空號而已。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

回應者名稱
密碼
1. 引刀一快 2024-05-15 22:35:50
兩邊都唔幫,即係暗裡左右逢源,唔知佢有冇李光耀咁叻啫。