地產博客
瀏覽人次:14494    回應:0
文亮言

內地人買樓,早已糧草先行

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2024年4月11日

  撤辣之後新樓盤銷售,買家大多數是內地人,如果唔信,大可以去各新樓盤售樓處聽下,大多數買家都是講普通話,不過,買樓的人雖然是內地人較多,但銷售額則各佔一半,因為內地人只買一個單位,買兩個的都很少,但買樓的香港人很多都是西餅客,一打一打咁買,老實說,話哂都忍咗咁耐,現在買多啲都無可厚非。

  有人話,一般國內人唔係咁容易轉錢來香港,現在買樓,會不會最後成交唔到要撻訂,那些人可能唔知道,內地人並不是今時今日才打算在香港買樓,而是已經準備了幾年,不過,政府要收取30%辣招印花稅,而且樓價又咁高,當然唔會買,不過,這並不會打消內地人買樓雄心,早已糧草先行,他們以螞蟻搬竇方法將資金轉到香港,打算香港撤辣後才買,唔經唔覺已經幾年,打算買樓的內地人早已儲到一大筆現金,所以,現在買樓是絕無資金困難,擔心他們沒有足夠資金只是過份憂慮而已。

  今次真係遲買好過早買,如果他們在兩三年之前買樓,不但樓價比現在最少高20%,仲要俾30%印花稅,仲有,由於他們早已資金轉到香港,碰啱人民幣貶值,雖然幅度唔係咁大,但亦慳到5-8%,加埋加埋,內地人現在買樓,比三四年前慳了大約60%,真係唔買就笨,當一般香港人了解到這個情況而急起直追,可能要俾錢人賺買摸貨,真係諗極都唔明,點解土生土長的香港人在買樓方面輸比遠道而來的內地人。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

回應者名稱
密碼