地產博客
瀏覽人次:4123    回應:3
文亮語
現在應該賣股換樓
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2018年1月16日

  在去年初,我已經不斷提醒樓市有危險,如果不是有自住需要的話,是應該等一等,尤其是那些打算買細價樓的人,不過,我並没有叫大家不要投資,當時恒生指數22,000,我話到年底應該可以達到28,000,結果出乎我意料之外,恒指到年底時超過29,000,而且升勢不住,短短半個月,已經超過31,000,對於那些在去年聽我說買股而沒有買樓的人,我現在提議他們可以考慮賣股換樓,理由很簡單,因為股市升得過急,一定會有回吐壓力,賣股即是鎖定利潤,買樓是另外一項投資,如果選擇賣股換樓,切記要避開風險甚高的細價樓。

  如果由去年初開始,到現在恒指上升了五成,是時候作出檢討,是應該收割抑或繼續持有,股市不同樓市,買賣交易沒有那麼多印花稅,而事實上亦有很多人在今次升市之中獲得不少利潤,他們準備隨時套現離場,如果股市有多少不利消息,恒指下跌速度是相當快,在升市中套現是最高招,不過,很多人並不同意,認為今次是另外一次升市開始,各人有不同意見是正常,但我只是想說,如果有需要買樓,而又在股票市場搵到不少,現在應該鳥倦知還,賣股換樓不但可以鎖定利潤,更加可以有自己單位,投資策略,時間是非常重要,而且機會是可遇不可求。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

回應者名稱
密碼
1. 路人XX 2018-01-16 09:54:22
股市並非只有一種...如果退出高風險資產可以考慮公用股,公用股在股災初期不跌反升。但去到最後公用股仍是會跟隨大市,哪時候幾乎就是熊市未段,到時才套股換樓就最聰明。

BTW,個人唔認為投資與自住可以混為一談。自住是享受,消費,跟買隻錶一樣,你沒理由想隻錶升值賺錢吧。前提係有能力的,自住任何時候都可以買。如果係投資收租,現在絕對不是時候。如果係無能力既,只是想靠買樓發達既,現在更加不是時候。
3. 真真薯片 2018-01-16 11:00:20
今次股市升勢唔全面, 傳統藍籌, 細價股都唔郁, 升得果幾隻, 參與既人數同過往大牛市冇得比

港股今次如果要爆, 一定係美股出事, 阿爺得果3千幾點, 冇得爆, 但係如果美股爆推冧港股, 港樓都難獨善其身, 如果揸左爆升股, 我會依家沽一半然後去旅行, 每日睇報紙頭條, 頭版一報導股市爆煲, 立即沽埋剩低果一半, 然後繼續放假, 一年後先返黎
4. 十一哥 2018-01-16 17:00:07
香港出路…衹有建基於股市、驚濤駭浪係常態、驚就於事冇補、上得就要上大船、座艇仔好易嘔泡、冇耐前睇388到3舊冇懸念…睇嚟未洗計數住、5仔更係壓倉貨、講就阿媽係女人、關鍵係有膽去冇。