地產博客
瀏覽人次:1649    回應:4
文亮言
倘若耶倫宣布量寬
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2017年9月25日

  美聯儲局耶倫確認縮表,雖然是意料中事,市場上反應似乎沒有什麼特別,大多數評論員都會說,縮表對樓市沒有影響,其實,他們說沒有影響即是有負面影響的淡化說法,而老C更加話縮表令到股市樓市進入更大時代,因為不少基金是跟隨美國政府買債,美國唔買,他們也不買,資金將會投放在股市樓市,令到股樓將大幅飆升,其實我並不明白箇中道理,於是我用反證法來求證。

  倘若上星期耶倫宣布的不是縮表,而是新的量化寬鬆政策,評論員又有何反應,一般評論員會不會說量寬對樓市沒有影響,我相信一定不會,他們會非常雀躍話美國重啟量寬,即是再開始印銀紙,香港樓價唔升都唔得,既然量寬令樓市上升,縮表點解又不是令樓市作出調整,其實毋須量寬,只要耶倫話擱置縮表計劃,絕大多數評論員都會一面倒唱好樓市,所以,我認為他們今次的評論不夠中肯。

  相比老C,那些評論員已經相當含蓄,因為老C話縮表令股市樓市進入更大時代,倘若量寬,老C又怎樣說,會不會話基金因為跟隨美國政府多買債券,導致投放在股市樓市的資金不足,而令到股樓市場出現大調整,進入更大的春秋戰國時代,即是更大春代,老C一定不會這樣說,他將會比所有評審員更加雀躍,美國佬印銀紙,唔識分析的人都知道股樓將會受惠,根本毋須做分析,老C如果真的是這樣說就會令我相當迷惑,因為縮表令到股樓上升,量寬又是同樣上升,這是現代版的矛盾論,而事實上,縮表與量寬一定會令到市場有不同反應,如果縮表令股樓上升,量寬就會令到股樓下跌,而美聯儲局的量化寬鬆政策早已令到資產價格不合理地上升,所以耶倫才會提出一個要貫徹執行的縮表時間表,如果將縮表演繹為利好消息,一定要有出人意表理據和異於常人膽量才可以做到,我自問沒有資質及膽量,只能平鋪直敘話縮表對樓市有不利影響。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

回應者名稱
密碼
1. 博士粉絲 2017-09-25 09:09:11
哈,老C呢局玩到咁大,如果唔好彩真係調整,佢招牌都比入拆埋都似
2. 真真薯片 2017-09-25 09:21:38
老C對上一個招牌預測係09年, 老C預言樓市進入冰河時期, 仲有埋實際行動去cut分行

不過老C叻在轉軚極快, 轉過頭立即請返晒d人, 而且完全唔會怕羞, 呢樣博士都要向老C學習
3. 點到即止 2017-09-25 11:09:23
如果QE令到股票同樓市大通脹
咁縮表其實係反其道而行, =股票同樓市通縮
個人睇唔到乜嘢理由, 任何政府想搞一個大通縮出來.
所以縮表使資產停止過熱係合理嘅期望, 但係我認為耶倫會點到即止.
4. 博士粉絲 2017-09-25 11:57:21
其實,QE係輸出型通漲,即係美國本土唔會點升,海外熱錢先勁多,中國,香港,新興市場比輸出型通漲扯高N倍通漲,樓價更加係。

而家通縮亦可以係輸出型通縮,其實只係收番海外熱錢,美國本土價格可以唔點沃,但中國,香港,新興市場熱錢一流出,大檸樂加大春代。

中國,香港或許能承受沖擊,新興市場就難講,尤其實是如果匯率大跌,以前貪美元平借左美元債既當地企業即刻破產都似,因為相當於債務大升,好難還,之後到成個國家破產。

陰謀論講,我覺得美國唔care輸出性通漲/通縮,搞掂啲新興國家(什至搞掂埋中國),可能美國仲開心。