地產博客
瀏覽人次:4776    回應:12
文亮言
現在才以時間換取空間,辣招白費了
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2018年1月16日

  我到現在才明白,除了政府之外,根本不是很多人知道樓價上升是因為供應不足,所以,在過去,一直沒有太多評論員要求政府以增加供應來解決樓價上升問題,直到今日,才有評論員要求政府咬緊牙根增加供應,以時間換取空間,祈以三年,樓價飆升問題必定會解決,如果政府現在才增加供應,以時間換取空間,我對這個政府實在太失望,過去所推出的辣招印花稅以及逆週期措施都是白費了,細價樓沒有爆煲亦非戰之罪,政府情願出招都唔增加供應,試問細價樓又怎會爆煲,如果我知道政府不會增加供應,打死我都唔會講細價樓爆煲,今次,真的是老貓燒鬚,替政府揹了一隻大黑鑊。

  不過,我所認識的政府官員又不是這樣,他們全部都知道供應不足是樓價飆升主因,但做地需時,地產商又可以因應巿況推出新樓,而事實上政府沒有主動權,可以做的事就是源源不住的供應量,直到地產商感覺到壓力,他們就會毫不吝嗇,將新樓盤推出市場,在去年所見,地產商已經感覺到壓力,否則就不會推出高成數按揭,借錢俾人買自己所建的新樓,所以,我認為辣招已經爭取到足夠的時間,只要保持現在供應量,兩三年後,細價樓就會因為供應太多而下跌,由於中型住宅以至豪宅的供應量始終有限,樓價在經濟環境平穩下可望保持,如果經濟環境轉壞,豪宅等亦不能置身事外。

  其實,政府一早已經用時間換取空間,SSD是鎖死三年供應量,現在政府應該考慮在供應未完全到位時放寬SSD增加供應量,令到樓價停止上升甚至出現下跌,但這個狀況不會維持超過一年,如果供應到位,樓價就會保持平穩,政府亦可以考慮逐漸減辣及放寬逆週期措施,當然,這亦有一個危機,就是當大家知道政府做不到所提及的供應量,樓價會急速反彈,這是官員信心考驗,有信心提供足夠供應就撤SSD,沒有信心就保持現狀,不做不錯。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

回應者名稱
密碼
1. Sam 2018-01-16 09:06:51
『這是官員信心考驗,有信心提供足夠供應就撤SSD,沒有信心就保持現狀,不做不錯。』

博士似乎用了激將法。:)
2. 博士粉絲 2018-01-16 09:32:34
不過,我所認識的政府官員又不是這樣,他們全部都知道供應不足是樓價飆升主因

博士比埋高帽人戴添😆
3. 真真薯片 2018-01-16 10:47:41
林鄭推地就住就住, 一有人補農地地價湊夠數自己就減少推官地, 到底佢係想保留子彈, 定係學左地霸玩惜售? 要知道農地開發時間比官地長, 補地價後需要修橋鋪路先可以落成入伙, 將一大部份土地供應推比農地補地價, 客觀效果係再次拖延現樓供應, 只係比到數字上供應, 林鄭正苦唔好扮唔知

依家香港缺緊一個沙田咁大既土地供應, 但係正苦推地仲係慢慢meet, 過去8年平均每年供應不足萬5, 假設每年實際剛需係2萬, 已經累積左4萬供應缺口, 然後一年達標就當冇左件事?之前欠落既供應唔存在?果d人死晒?? 在下實在唔明點解博士相信正苦可以提供充足供應, 不過當市況轉差, 冇人敢買, 供應相對變返“充足”係有可能, 好似2016年第一季咁, 但係果種有樓揀同正苦真正提供充足供應係兩回事, 因為前者只係靠市況影響購買力, 令到賣樓既人沽唔出, 只要市況一改變, 立即又會變成供應不足, 正苦有冇膽量拍個電視節目, 詳細解釋供地計劃, d地係邊度, 邊d搞惦, 邊d傾緊, 邊d幾時有的賣, 地霸囤貨唔賣佢有咩後著保持供應, 等全港市民睇完都有信心知道未來供應真係充足?定係繼續玩數字遊戲, 將未來4-6年既供應講成3-4年, 然後假設地霸會一個單位不留全部盡推, 跟住計比你睇未來每年有超過2萬供應, 所以供應達標? 達標咁勁, 洗唔洗頒個獎比佢?
4. 腥港人 2018-01-16 11:57:29
唔係政府想惜售官地,而係賣得嘅熟地都幾乎比CY掟哂出街,政府如果唔惜售,賣完官地就地霸玩哂,東涌東、洪水橋同大東北都講緊2023-25先開始有供應,呢幾年唔食榖種就食屎,你揀邊樣?

依家政府熟地剩番港鐵嘅地同生地,以前可以將私樓地轉公居屋,依家都唔敢做
5. 十一哥 2018-01-16 12:28:01
阿爺放軍用地唔出奇、粉嶺貴族波地亦開始有討論聲音、政府調控收放就多咗本錢、目的係唔比滾瀉…絕對唔會比地產熄火、都係維持高位運行、貴口又監硬上車…想甩身執多少…幸…苦頂住啦!


6. 真真薯片 2018-01-16 14:25:21
4樓,

如果真相係咁, 正苦應該誠實話比大家知, 未來幾年唔夠官地賣, 正苦已經冇子彈, 大家請自求多褔, 而唔係玩數字偽術, 企圖冇料扮4條, 扮有足夠供應又成日警告市民小心風險唔好買樓, 然後轉個頭自己去買, 咁樣做害死人, 信錯正苦租樓得跌, 一等十幾年, 輸2, 300萬, 樓價升4, 5倍, 正苦唔推足夠供應, 錯, 冇供應再講大話扮有供應再警告人唔好買, 錯上加錯, 垃圾正苦唔好怪人點解自己完全冇公信力
7. 十郎 2018-01-16 17:17:28


      我講來講去 , 政府如果開放市區的舊廠地 , 保證殺個人仰馬反 , 釋放廠地的金錢 , 又促進繁榮。

9. 十郎 2018-01-16 17:32:55


      正如十一哥說 , 政府唔想跌。所以她不是唔識做 , 係唔想做 !

10. Bos fan 2018-01-16 17:38:51
股票都貴,政府冇咩責任要佢跌
11. 博士粉絲 2018-01-16 19:30:16
將一大部份土地供應推比農地補地價, 客觀效果係再次拖延現樓供應, 只係比到數字上供應,

正苦有冇膽量拍個電視節目, 詳細解釋供地計劃, d地係邊度, 邊d搞惦, 邊d傾緊, 邊d幾時有的賣, 地霸囤貨唔賣佢有咩後著保持供應, 等全港市民睇完都有信心知道未來供應真係充足?定係繼續玩數字遊戲, 將未來4-6年既供應講成3-4年, 然後假設地霸會一個單位不留全部盡推, 跟住計比你睇未來每年有超過2萬供應, 所以供應達標? 達標咁勁, 洗唔洗頒個獎比佢?

同意薯片兄見解,可唔可以申請法緩控告正苦同控告波局誤導市民,追討損失😂
12. 博士粉絲 2018-01-16 19:33:55
正苦成日話供應夠,理應比多啲資料市民參考,唔肯上電視節目解釋,法律告佢地誤導可能迫到佢出黎解釋
13. 真真薯片 2018-01-16 20:12:06
粉絲兄,

你告正苦, 正苦高官以後講完供應量, 就會補多句“房屋價格可升可跌, 投資同自住同樣涉及風險, 樓宇供應受多方面因素影響, 正苦唔保證以上講既數據會係數年內確實兌現, 準買家請自行考慮是否入市”

然後主持/記者仲要例牌問多句“有冇持貨?”, 咁成身都係樓既高官就慘, 讀地址讀幾分鐘都未讀完