地產博客
瀏覽人次:134138    回應:225
木鐸
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應者名稱
密碼
1. 中人物 2012-07-30 11:18:57
鐸叔講呢單野, 我又諗起當年偷步買車既阿松.
黃種人社會的官員, 見到著數好難唔想舔

阿松和林生都係有能之士, 睇黎要佢地服務港人, 連佢地既缺點有時都需要包容下
2. 向饭民说不 2012-07-30 11:30:25

楼上真系废,难道鬼佬就人上人。

鬼佬更虚伪啊。傻仔。

3. 唉 2012-07-30 12:09:35
冇野搵野寫,堆有砌生豬肉!
4. Bb 2012-07-30 12:26:35

上梁不正下樑歪

林奮強真的大才無用, 跟着什么人就變什么人.

5. 煮飯仔 2012-07-30 12:41:50

開個open kitchen就唔會咁熱啦! 成日話個廚房好熱, 難道個廚房通風有問題?!

Open D就好D!

6. 木頭發爛渣 2012-07-30 13:12:09

條氣唔順呀?有種咪告明報失實報導囉?係度玩手槍你又光明磊落得去邊姐?

7. 林富豪 2012-07-30 13:13:59
入行會知多啲同埋知早啲當然有著數,大手沽樓只係私人決定,當然我會繼續唱好如果唔係點引入下一個傻瓜去入我啲貨?
8. 乜差都加按 2012-07-30 13:16:25

點解等錢用就要加按? 係咪你覺得銀行賺唔夠要比多D血佢吸?

你係你條粉皮買左五號仔而家出文幫佢拓市?!!

你好快D交代下?!!

 

9. 亮劍 2012-07-30 13:47:42

以下呢單新聞刊於 7 月 9 日明報 ,林奮强已公開講,拒會在短期內賣一啲物業做生活費,呢啲已經係開誠佈公嘅表現!

仲有拒公開講,係作為行會成員期間,拒唔會作出物業買賣,咁木兄不妨放長雙眼睇吓林成員有無老點大家,咁係咪公平啲呢??

【明報專訊】本報翻查紀錄發現,特首梁振英新組成的行政會議,在港共持有市值約33億元的物業,同等資產足夠興建13幢和諧式公屋,讓2.2萬人安居樂業。雖然梁班子一再表明房屋是其施政重點,然而30名行會成員持有巨額物業,也有人長期炒樓,萬一樓價調整三成,意味他們的資產就會蒸發10億元,有議員因此質疑行會是否真的有決心打壓早已泡沫化的樓市。

新行政會議自上月底組成至今,成員的利益申報暫未公布,而本報記者翻查土地註冊處等紀錄,統計出30名成員,包括特首、15名官守成員、14名非官守成員,合共持有140多項物業,市值約33億元(見圖)。

四成持非自住物業

其中有13人持有多過1項物業,也即有大約四成行會成員持有非自住的投資性物業。論及今屆行會的「樓王」,由出身豪門大族的前教統局長李國章「奪魁」,他共持有約70項物業,包括地皮、多幢舊樓、南區豪宅等、總值達10.5億。

著名地產股分析員、香港黃金五十創辦人林奮強近10年屢屢在低位「撈底」,至今手持有25項物業(詳見另稿),總值6.5億,榮登行會樓王「亞軍」。林奮強昨在港台表示,已向特首書面承諾,在行會期間不會買賣手上的物業,避免有利益衝突;但又說由於母親年紀老邁,將於短時間內出售小部分物業,以應付需要。

梁振英5億大宅最貴

特首梁振英手持的山頂裕熙園洋房,雖然爆出僭建醜聞,但這個豪宅市值高達5億元,是一眾行會成員中最貴重的一個物業,加上梁持有赤柱另一單位,物業總值5.5億,是行會樓王的「季軍」。

剔除李國章及林奮強兩名樓王,其餘28名行會成員合共擁有約50項物業,平均每人持有大約兩個物業。若單單比較官守成員,勞工及福利局長張建宗和妻子旗下物業,現值最少達8500萬,可算是一眾司局長中的「物業大亨」。

資產足建公屋住2萬人

根據前運輸及房屋局長鄭汝樺去年在一個座談會上披露,政府平均興建一個公屋單位的建築費約為44萬元,依此推算,33億元足可興建7500個公屋單位(平均每單位可住三口之家),而一幢和諧式公屋大廈通常建有600單位,換言之,足夠興建13幢公屋。

議員倡承諾任內不買賣物業

立法會房屋事務委員會主席、民主黨李永達認為,行會成員坐擁33億元物業,難免令人質疑新任政府遏抑樓市的決心,「你叫人不要炒樓,但政府都這樣做,給公眾的印象肯定不好,尤其現時公眾對梁班子有這麼多的質疑」。他認為,行會成員應委託信託基金,全權負責名下物業的買賣,或向公眾承諾任期內絕不買賣物業,務求避嫌。

公民黨立法會議員陳淑莊認為,若行會成員不減少物業買賣,會對行會的公信力有負面影響,「感覺好弔詭,政府聲稱要打擊樓市炒風,但觀乎林奮強的背景,炒樓幾乎成為習慣,怎能相信政府在樓市政策上大公無私?」

明報記者

10. 轉載經濟日報-左丁山文章 2012-07-30 13:54:22

林奮強賣屋從公

 

左丁山識咗林奮強近二十年,其實識佢媽咪莫秀馨校長更早,莫校長係中大教育學院校友,經常參加校友會活動,從來唔知道林奮強係佢嘅公子,直至到林奮強有一次話:「我應該叫你做 Uncle!」先至知道兩者關係。林奮強應邀入行政會議,令左丁山大吃一驚,佢同梁振英唔係咁熟啫噃,佢要在「黃金五十」發表一連串報告之後,梁振英先至主動打電話約佢見面,傾吓「黃金五十」之研究報告,作為佢競選政綱之參考材料,其後唐英年競選辦亦有請林奮強去做 presentation,講咗個幾兩個鐘頭。左丁山問過佢:「你挺梁還是挺唐?」林奮強話:「無所謂挺邊個,我挺香港,希望香港能把握黃金機會,不要錯失時機,要做大個餅,增加硬件供應,否則香港經濟陷入嚴重瓶頸,通脹惡化,失去競爭力,益晒新加坡,我地已經人口老化,下一代若無良好就業機會,點算好?」
知道林奮強入行會後,左丁山又為佢擔心:「你揸住咁多樓,他日可能成為政客攻擊話柄,你點辦?」林奮強話:「我諗過嘞,以後五年食穀種,預備賣去五個住宅單位,為未來五年儲糧(包括供養母親),其他單位五年內不賣,也不再買任何本港物業,呢啲會循行會規則申報,至於行會成員酬金,每個月有六萬幾,我會捐晒俾『陳校長免費補習天地』,呢個機構專門為基層兒童、新移民兒童補習,我太太做過義工,替一位新移民細路補習英文,補到佢由完全唔識英文至考入香港華仁!呢個機構好值得支持。」
古代有枵腹從公,現代人當然冇咁偉大,林奮強自離開 UBS之後,全無薪酬收入,去年創辦「黃金五十」,一個仙外來捐款都唔收,一年來用咗佢唔少錢,本來以為做完晒 Project就考慮重返金融圈賺錢,點知會俾新政府睇中,邀請佢加入行會,於是佢惟有賣幾間屋套現,攞番啲現金。呢啲事本來係好穩妥正常嘅財務規劃,點知有報紙作大,民主黨李永達又乘機抽水,批評林奮強賣樓,形象上引起社會質疑,惹人非議。有乜好質疑呀,李永達?咪咁小心眼啦,單打他人唔會為你帶來選票嘅,做吓實事先至好!


左丁山